NAUDAN ULKOFILEEPIHVIT PUNAVIINIKASTIKKEELLA JA KESÄN PAAHDETUT KASVIKSET

Kaupallinen yhteistyö: K-Supermarket Rakuuna

Pääsin K-Supermarket Rakuunan ruokalähettilääksi syksyn ajaksi ja päätimme kauppiaan kanssa yhteistuumin tarjota lukijoille ja asiakkaille reseptejä tämän syksyn aikana blogissani.
Soiteltiin kauppiaan Jarkko Kolehmaisen kanssa ja kauppias vinkkasi naudan ulkofileen olevan tarjouksessa ja kyseli, että lähtisinkö siitä kehittelemään reseptiä. Tästä sainkin idean käyttää kesän tuoreita antimia reseptissä.

”Hyvää lihaa ei tarvitse kummemmin maustaa” – olen kuullut sanottavan monesti ja se pitää toki osittain paikkaansakin. Välillä on kuitenkin kiva tuoda makua ruoanlaittoon ja lihan kanssa sopii mainiosti esimerkiksi tuoreet yrtit. Kauppareissulla mukaan tarttui maustamiseen suolan ja pippurin lisäksi tuoretta timjamia, korianteria ja valkosipulia.

NAUDAN ULKOFILEEPIHVIT PUNAVIINIKASTIKKEELLA, KESÄN PAAHDETUT KASVIKSET JA RAPEAT VUOHENJUUSTO-HUNAJAPATONGIT

Puhuttiin kauppiaan kanssa, että naudan ulkofilee on monille tuttu ravintoloiden ruokalistoilta, mutta ajatus kokata fileetä kotona tuntuu vieraalta ja jopa hankalalta. Tässä neljä helppoa vinkkiä, jotka kannattaa pitää mielessä:

  • Älä paista lihaa jääkaappikylmänä. Ota liha huoneenlämpöön lämpiämään 30 minuuttia ennen paistamista. Ei haittaa vaikka liha on tunninkin huoneenlämmössä.
  • Anna pihville tilaa. Jätä paistinpannulle tilaa, kun lisäät pihvit pannulle. Jos pannu on liian täynnä, se jäähtyy ja pihvin nesteet valuvat ulos.
  • Pihvi käännetään paistamisen aikana vain kerran. Pihviä on turha käännellä jatkuvasti.
  • Pihvin kypsyysasteet
    • Raw. 50-53 astetta, tumman punainen sisältä. Paistoaika 1-2 min/puoli
    • Rosee eli medium. 55-57 astetta, sisältä punertava. Paistoaika 2-3 min/puoli
    • Kypsä eli well done. 70 astetta, kypsä pihvi on sisältä harmaa. Paistoaika 4-5 min/puoli

Lihan kypsyysasteet ovat täysin makuasia. Itse en pysty syömään sisältä punaista lihaa, joten paistan pihvit aina kypsäksi saakka. Paiston jälkeen lihan on hyvä antaa levätä noin viiden minuutin ajan folion sisässä. Siinä ajassa liha vetäytyy ja lihasnesteet pysyvät pihvin sisällä.

You might be interested:  TÄYDELLINEN PIZZAPOHJA

Naudan ulkofilee pihveiksi alusta loppuun saakka
Ennen kuin leikkaat fileen pihveiksi, muista poistaa kalvo lihan pinnasta teräväkärkisellä veitsellä. Työnnä veitsi kalvon ja lihan väliin ja viillä kalvoa irti fileen suuntaisesti, toistuen toiseen suuntaan ja poista kalvo kokonaan. Kalvoa ei välttämättä aina ole fileessä.
Kalvoton liha on valmis leikattavaksi. Naudan ulkofileessä syyrakenne menee vinosti. Pihvit kannattaa leikata myös hieman vinoon – silloin lihassyystä tulee pihvissä mahdollisimman lyhyt ja pihvistä tulee murea. Leikkauksen jälkeen pihviä voi muotoilla, jottei se näyttäisi vinolta.

Hiero suolaa ja pippuria pihvien pintaan ja paista huoneenlämmössä olleet pihvit kuumalla pannulla.
Tarjoile naudan ulkofileepihvit kesän parhaimmilla paahdetuilla kasviksilla ja punaviinikastikkeella. Rapeat vuohenjuusto-hunajapatongit maistuvat aterian kyljessä. Katso myös videonpätkä valmistuksesta!

Naudan ulkofileepihvit

  • 100-150 g naudan ulkofileepihvi per syöjä (pihvin paksuus pari senttiä)
  • nokare voita
  • loraus rypsiöljyä
  • suolaa ja pippuria
  • tuoretta korianteria ja timjamia
  • valkosipulia
  • kastike: punaviinikastike (esim. Blå band valmiskastike)

Aloita lisäämällä tilkka öljyä ja nokare voita kuumalle pannulle. Pannu on sopivan kuuma, kun seos on kullanruskeaa eikä se enää kupli. Siirrä huoneenlämpöiset, suolalla ja pippurilla maustetut pihvit pannulle. Anna pihvien paistua rauhassa. Pihvi on kääntövalmis kun pinnalle alkaa muodostua pisaroita ja toinen pinta on saanut väriä. Lisää pannulle tuoretta korianteria, timjamia ja valkosipulinkynsiä. Siirrä valmiit pihvit folioon ja kaada päälle paistolientä. Painele folio löysästi kiinni ja anna pihvien tekeytyä vielä viitisen minuuttia.

Valmista punaviinikastike pakkauksen ohjeen mukaan.

Kesän paahdetut kasvikset (riitto noin neljälle hlö)

  • 1 punasipuli
  • 2 isoa porkkanaa
  • 2 eriväristä paprikaa
  • 1 tuore parsakaali
  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • loraus oliiviöljyä
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria

Laita uuni lämpenemään 240 asteeseen. Huuhtele kasvikset. Kuori ja lohko punasipuli. Poista paprikoista siemenkodat ja paloittele paprikat. Leikkaa kesäkurpitsan päädyt pois ja puolita kurpitsa pituussuunnassa. Poista vetinen siemenosa kurpitsasta ja paloittele loppuosa. Paloittele parsakaali varsineen. Kuori ja viipaloi porkkana. Sekoita kasvikset kulhossa ja lisää öljy. Vuoraa uunivuoka/-pelti leivinpaperilla ja levitä kasvisseos pellille.
Paista uunissa noin 25 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kauniisti paahtuneet. Ripottele pinnalle lopuksi suolaa ja rouhittua pippuria.

You might be interested:  HORIATIKI - PERINTEINEN KREIKKALAINEN MAALAISSALAATTI

Rapeat vuohenjuusto-hunajapatongit

  • 1 esipaistettu patonki (esim. Pirkka monivilja)
  • 200 g vuohenjuustoa
  • juoksevaa hunajaa
  • paistoon ruokaöljyä

Viipaloi patonki. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Lisää patonkiviipaleiden päälle vuohenjuustoa ja paista uunissa noin 10 minuutin ajan. Lisää hunajaa lopuksi rapeiden uunista tulleiden patonkien päälle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *