Suolaisilla tarjottavilla kahvipöydässä on varma menekki. Suolaiset piirakat, pasteijat ja pikkusuolaiset sopivat vastapainoksi makealle tarjottavalle. Yhtenä suolaisena vaihtoehtona ovat rieskarullat, joiden täytteeksi sopii niin kala, kasvis kuin lihakin.
Rieskarullat valmistuvat helposti ja nopeasti. Yleensä rieskarullien väliin laitan tuorejuustoa (maustettua tai maustamatonta), kylmäsavuporoa, graavilohta tai kinkkua ja lisäksi kasviksia, jääsalaattia ja mausteita. Maustamiseen sopivat esimerkiksi tuoreet yrtit esim. persilja tai tilli.
Rieskarullat kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä jääkaappiin maustumaan ennen tarjoiluhetkeä.
Kinkkutäytteessä raikkautta tuovat yrttituorejuusto ja kasvikset. Lohitäytteessä makua tuovat sitruunapippuri ja punasipuli. Kasvisversion makumaailmassa on pala Välimerta fetan ja oliivien muodossa. Rapea jääsalaatti sopii puolestaan rieskaan kuin rieskaan. Muista kuitenkin huuhdella salaatinlehdet ja kuivata hyvin, etteivät rieskat vetisty. Yhdestä täytteestä tulee noin 20 rieskasiivua.
Käytin rieskoina Fazerin valmiita rullarieskoja, jotka ovat kätevästi valmiiksi suorakulmion muotoisia ja nimensä mukaisesti sopivat rullattavaksi. Yhdessä paketissa on seitsemän rieskaa, mutta täytteet ovat mitoitettu neljälle rieskalle.
RIESKARULLAT KOLMELLA ERI SUOLAISELLA TÄYTTEELLÄ
Täyte 1. Kylmäsavukinkkua ja kasviksia
- 4 kpl Fazer rullarieskaa
- 1 pkt (200 g) Creme Bonjour yrttitarha tuorejuustoa
- 100 g kylmäsavukinkkua
- jääsalaattia
- ½ kurkku
- ½ punainen paprika
Pilko paprika ja kurkku pieniksi kuutioiksi. Huuhtele, kuivaa ja revi jääsalaatti pienemmäksi. Voitele rieskat reilusti tuorejuustolla. Levitä pinnalle jääsalaattia, paprikaa, kurkkua ja muutama siivu kylmäsavukinkkua. Kääri rieska tiiviiksi rullaksi. Leikkaa rulla siivuiksi.
Täyte 2. Graavilohta, tilliä ja punasipulia
- 4 kpl Fazer rullarieskaa
- 1 pkt (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
- 150 g graavilohta
- 1 pieni punasipuli
- tuoretta tilliä silputtuna
- jääsalaattia
- sitruunapippuria
Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi. Pese, kuivaa ja revi jääsalaatti pienemmäksi. Voitele rieskat reilusti tuorejuustolla ja ripottele päälle sitruunapippuria ja punasipulia. Levitä seuraavaksi rieskoille jääsalaattia ja graavilohiviipaleita. Ripottele lopuksi tillisilppua lohen pinnalle. Kääri rieska tiiviiksi rullaksi. Leikkaa rulla siivuiksi.
Täyte 3. Fetajuustoa ja oliivia
- 4 kpl Fazer rullarieskaa
- 1 pkt (200 g) Valio Viola ruohosipulituorejuustoa
- 100 g fetajuustoa
- 100 g oliiveja
- ½ kurkku
- jääsalaattia
Pilko kurkku, oliivit ja feta pieniksi kuutioiksi. Levitä tuorejuustoa reilusti rieskojen pinnalle. Pese, kuivaa ja revi jääsalaatti pienemmäksi. Levitä pinnalle salaattia, kurkkua, fetaa ja oliiveja. Kääri rieska tiiviiksi rullaksi. Leikkaa rulla siivuiksi.