Mustikkapiirakka pullapohjalla

maanantai 10. elokuuta 2020

Kesäleivosten perinneherkku: mustikkapiirakka pullataikinaan! Olipahan kiva päästä pitkästä aikaa pullataikinan tekoon. Tämän reseptin piirakan voi valmistaa noin 26-28 cm piirakkavuokaan. Kuvan piirakka on valmistettu 25 cm vuokaan, jolloin reunat ovat vähän paksummat. 


Tämä on parhaimmillaan tuoreiden mustikoiden kanssa, mutta pakasteesta otetut käyvät myös. Joko sinä olet kerinnyt tekemään kesän mustikkapiirakan? Täällä ei keretty tänä kesänä mustikkametsään, eikä pakkaseenkaan tunnu mahtuvan enää yhtään enempää marjoja. Pieni erä lähti marjatorilta mukaan, joten sain tekosyyn tehdä piirakkaa. 😄


MUSTIKKAPIIRAKKA PULLAPOHJALLA

Pohja

  • 320 g (n. 5,5 dl) puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 2 tl kardemummaa
  • 85 g voita
  • 30 g tuorehiivaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 dl sokeria
  • 1,75 dl täys- tai kevytmaitoa tai vettä
  • 1 muna (voiteluun)

Täyte


  • 300 g mustikoita (tuore tai pakaste)
  • 0,5 dl hillosokeria (+0,5 dl pakastemarjoilla)

Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita joukkoon kuivat aineet (jauhoja pikkuhiljaa) ja pehmeä voi. Alusta loput jauhot taikinaan ja vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Pyöritä taikinasta pallo. Sprayaa piirakkavuoka vuokaspraylla ja asettele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.


Peitä pohja liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 30-45 min. Voitele piirakan reuna munalla ja paina kohonnut piirakan pohja alas, esim. lasinpohjalla tai punnuksella ja pistele pohja haarukalla. Sekoita mustikoiden joukkoon hillosokeri ja levitä marjat tasaisesti pohjalle. Paista piirakkaa 180 asteessa uunin alatasolla noin 20-25 minuuttia, kunnes se on kypsä ja saanut kauniin värin. Anna täytteen hyytyä hetki ennen leikkausta. Tarjoile esimerkiksi vaniljavaahdon tai jäätelön kanssa. Maistuu hyvin myös sellaisenaan kylmän maidon tai teen kaverina.


Ei kommentteja

Kiitos kommentista! Thank you for commenting. :)