Puolukka-vaniljaleivos

maanantai 29. huhtikuuta 2019
Oletko ennen leiponut puolukasta kakkua? Tässä kakussa puolukan kirpeys on tasapainotettu vaniljalla ja näiden kahden liitto on herkullinen! Tämä gluteeniton ja laktoositon herkku on testattu ja kehitelty Valion ohjeen pohjalta, mutta olen tehnyt omia muutoksia reseptiin ja lisännyt mm. vaniljan ja puolukan määrää. Kehittelin tämän leivoksen äitini hääjuhlaan. 

Kakku on valmistettu pellin päälle Städterin suorakulmaiseen reunavuokaan (koko 22 x 25 cm), jonka jälkeen jaoin sen 16 osaan kuumalla veitsellä. Lopuksi koristelin leivokset sydänkarkeilla. 


PUOLUKKA-VANILJALEIVOS | 16 leivosta

Pohja

  • 1 pkt (150 g) Semper kolakakor-keksejä
  • ½ pkt (80 g) Semper digestiveä
  • 90 g lakt. voita

Puolukkakerros

  • 6 liivatelehteä
  • 1 prk (250 g) maitorahkaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl lakt. vispikermaa
  • 4 dl (240 g) puolukkaa

Vaniljakerros

  • 4 liivatelehteä
  • 3 dl Valio Eila vaniljajogurttia
  • 2 rkl sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 2 dl lakt. vispikermaa
  • ½ vaniljatanko

Kiille

  • 3 liivatelehteä
  • 3 dl vettä
  • 0,5 dl (60 g) puolukoita
  • ½ dl sokeria

Koristelu

  • vaaleanpunaista elintarvikeväriä (tomuväri) + pieni määrä vettä
  • elint. glitteriä
  • sydänkarkkeja

Hienonna keksit yleiskoneella tai kaulimella. Lisää joukkoon sula voi ja painele keksimuruseos leivinpaperin päälle pellille (jos käytät suorakulmaista reunavuokaa) tai pingota leivinpaperi 24 cm:n irtopohjavuoan pohjan ja reunojen väliin. Laita pohja kylmään.

Puolukkatäyte: laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata puolukat ja paseeraa ne siivilän läpi, niin että kuoret jäävät siivilään. Vaahdota kerma. Sekoita maitorahka, puolukkasose ja sokeri keskenään ja lisää ne kerman joukkoon. Laita valuvat liivatelehdet mikron kestävään astiaan ja sulata liivatelehdet mikrossa. Sekoita lusikallinen puolukkatäytettä sulan liivatenesteen joukkoon ja kaada tämä täytteeseen ja sekoita sekaisin. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä noin pari tuntia jääkaapissa.

Vaniljatäyte: laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita jogurttiin sokerit. Leikkaa vaniljatanko puoliksi ja raaputa siemenet kerman joukkoon. Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon jogurtti ja sulata liivatelehdet mikrossa puolukkatäytteen tavoin ja sekoita liivateneste täytteeseen. Kaada täyte vuokaan. Hyydytä pari tuntia.

Koristele halutessasi leivos elintarvikevärin ja sudin avulla ennen kiilteen laittoa (vetelin ohuita raitoja hyytyneen vaniljatäytteen pintaan - näkyy vähän huonosti kuvassa.)

Puolukkakiille: laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata puolukat mikrossa ja paseeraa tiheän siivilän läpi. Sekoita vesi, sokeri ja puolukkamehu sekaisin. Sulata liivatteet mikrossa ja kaada kuuma liivateneste seokseen ja anna sokerin sulaa. Kaada varovasti kakun päälle ja anna hyytyä vielä parin tunnin ajan, kunnes kiille on hyytynyt.


2 kommenttia

  1. Anonyymi5/06/2019

    Nämä leivokset sopivat upeasti hääteemaan <3 <3
    Kauniin heleän väriset ja mikä maku, nam!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Thank you for commenting. :)