Marjapiirakka sveitsiläisellä marengilla

sunnuntai 27. tammikuuta 2019
Tällä viikolla vietettiin piirakkapäivää (mutta viettikö sitä joku? ei taida olla kovin yleinen juhlapäivä 😄) ja siitä lähtikin ajatus tehdä jotain hyvää piirakkaa, tällä kertaa makeaa. Halusin myös kokeilla sveitsiläistä marenkia, jota en jostain syystä ole aikaisemmin tehnyt. Tiesitkö, että marenkeja on erilaisia? Italialaista, ranskalaista ja tätä sveitsiläistä. 

Ranskalainen marenki on ehkä se kaikista tutuin meille, eli valkuaiset ja sokeri vaahdotetaan ja marenki kypsennetään uunissa. Italialainen ja sveitsiläinen marenki kypsyy puolestaan jo tekovaiheessa.

Piirakassa maistuu myös täyteläinen mascarponetäyte ja piirakka on vielä gluteeniton! Kesäistä tunnelmaa tuo tuoreet marjat suoraan prisman hyllyltä. 😄


MARJAPIIRAKKA SVEITSILÄISELLÄ MARENGILLA

Pohja

  • 130 g voita
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 2,5 dl Semper fin mixiä
  • 50 g mantelilastuja murskattuna
  • 1 tl leivinjauhetta
Täyte

  • n. 4-5 dl marjoja mustikkaa-vadelmaa-mansikkaa
  • 250 g mascarponea
  • 3 kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
Sveitsiläinen marenki

  • 4 valkuaista
  • 2,5 dl sokeria
Koristeluun tuoreita marjoja
Nypi pehmeä voi, sokeri, jauhot, leivinjauhe ja mantelimurska sekaisin. Lisää viimeiseksi muna. Levitä taikina voidellun piirakkavuoan (28 cm) pohjalle ja reunoille. Lisää päälle marjat (muista sulattaa ja valuttaa pakastemarjat). Sekoita keskenään mascarpone, munat ja sokerit ja kaada marjojen päälle. Paista piirakkaa 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Valmista jäähtyneen piirakan päälle sveitsiläinen marenki. Erottele valkuaiset ja vatkaa niitä sähkövatkaimella pyöreäpohjaisessa teräskulhossa hiljaa poreilevan vesikattilan päällä. Veden ei tarvitse osua kulhon pohjaan saakka. Lisää sokeri pienissä osissa marenkivaahtoon kokoajan samalla vatkaten. Vatkaa voimakkaasti noin 10 minuuttia. Massan lämpötilan tulisi nousta noin 60 asteeseen.
Nosta kulho kattilan päältä ja vatkaa vielä hetki massaa, jotta se hieman jäähtyy. Levitä marenki pehmeästi piirakan reunoille. Voit myös pursottaa marengin. Ruskista pinta kaasupolttimella tai nopeasti kuumassa uunissa. Koristele piirakan keskiosa tuoreilla marjoilla.


Ei kommentteja

Kiitos kommentista! Thank you for commenting. :)