FANTASIAKEKSIT PIKEERIKUORRUTUKSELLA

Olin viime keväänä keksikurssilla Herkkuhovi-blogin Johannan johdolla. Kurssilla keskityimme keksien koristeluun pikeerillä. Jonkinlainen pieni kipinä jäi keksikoristelusta päälle ja joulua kohden tulee tehtyä varmasti enemmänkin keksejä! Koristeluun sopivat tasapintaiset piparit ja keksit. Keksejä leipoessa taikinaan voit laittaa makua erilaisilla makutiivisteillä, joita löydät kaupan leivontaosastolta. Makuvaihtoehtoja ovat esimerkiksi vanilja, sitruuna tai karvasmanteli.

Pikeeri eli royal icing on kätevä kuorrute kekseille – se kovettuu ja pysyy muodossaan. Pikeeri sisältää valkuaista, joka tomusokerin kanssa kuivuessaan kovettuu sottaamattomaksi kuorrutteeksi pikkuleipien pinnalle. Pikeeriä voi värjätä tomu- tai pastaväreillä ja voit koristella keksit millaisiksi vain haluat.

Valmista keksitaikina ja anna taikinan tekeytyä yön yli jääkaapissa tai vähintään 2-4 tuntia. Paista keksit ja valmista pikeeri. Voit jakaa pikeerin pieniin kulhoihin ja värjätä sen erivärisiksi. Kaavi sitten pikeeri pursotinpussiin ja pursota kekseihin kuvioita.

Keksin koristelu kannattaa aloittaa ääriviivoilla ja sitten täyttää kuvio. Käytä cocktailtikkua apuna levittäessä pikeeriä keksin päälle. Puhkaise mahdolliset ilmakuplat tikulla tai kopauta varovasti pöytää vasten. Voit viimeistellä keksit erilaisilla strösseleillä, nonparelleilla tai sutia elintarvikevärillä kuvioita keksien pintaan. Jätä pikkuleivät kuivumaan huoneenlämpöön. Keksien resepti on Johannan blogista, mutta mitat muutin grammoiksi.

FANTASIAPIKKULEIVÄT

  • 200 g pehmeä voi
  • 125 g tomusokeri
  • 1 kpl kananmuna
  • 235 g vehnäjauho
  • 70 g perunajauho
  • 2 g leivinjauhe
  • (0,5-1 tl haluamaasi makuaromia)

Vaahdota pehmeä voi vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja jatka vaahdottamista, kunnes koostumus on vaalea ja vaahtomainen. Lisää kananmuna ja mahd. makuaromi ja jatka vatkaamista 1-2 minuuttia.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinaan osissa. Vaahdota seosta kunnes ainekset ovat hyvin sekaisin.

Levitä pöydälle muovikelmua ja painele taikina tasaisesti kelmun päälle. Peitä taikina kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa 2-4 tuntia tai seuraavaan päivään.
Paista pikkuleipiä 175 asteessa n. 5-8 minuuttia tai kunnes reunat ovat saaneet hieman väriä. Muista ajastin!

You might be interested:  MUSTIKKAPIIRAKKA PULLAPOHJALLA

Pikeeri

  • 60 g valkuainen
  • 200-300 g tomusokeri

Mittaa valkuaiset ja osa tomusokerista kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella muutama minuutti. Lisää loppu tomusokeri. Voit tehdä paksumpaa kuorrutetta reunojen pursottamista varten ja ohuempaa kuvioiden täyttämistä varten. Säätele pikeerin paksuutta tomusokerin määrällä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *