Kotitekoiset pitat ja tzatziki

keskiviikko 19. heinäkuuta 2017
Pitat ovat herkullisia täytettyjä leipiä, jotka ovat lähtöisin Kreikasta. Pitoihin sopii monenlainen täyte. Täytin pitat tällä kertaa raikkaalla salaatilla, tomaatilla, kurkulla, falafel-pyöryköillä ja paistetulla halloum-juustolla. Täytetyt pitaleivät kruunasi itsetehty tzatziki ja tulinen chilikastike.

Vegaaniseen täytteeseen laittaisin nyhtökauraa tai härkäpapurouhetta. Sekasyöjänä grillattu kanafilee tai mausteinen jauheliha kuulostaa myös hyvältä vaihtoehdolta. Tzatziki kuuluu olennaisena osana kreikkalaiseen keittiöön ja se sisältää jogurttia, kurkkua, valkosipulia ja mausteita. Tzatziki tarjoillaan kylmänä ja se sopii mainiosti pitojen täytteeseen tasoittamaan muiden ainesosien mausteisuutta.

Ajattelin, että pitat olisivat vaikeampia valmistaa, mutta niiden tekeminen olikin helppoa ja hauskaa!
Leikkaa valmiisiin pitoihin syntynyt tasku auki ja levitä leivän sisälle tomaattipyreetä ja makeaa chilikastiketta. Suikaloi jäävuorisalaatti ja valmistele muut mieleiset täytteet ja täytä pitat. Jos pitäleipä kerkeää jäähtymään ennen täyttöä, sen voi lämmittää uudestaan mikrossa.


PITAT | 5 kpl

Ainekset

  • 460 g puolikarkea vehnäjauho
  • 280 g (3 dl) vesi
  • 15 g ruokaöljy
  • 7 g suola
  • 5 g kuivahiiva
  • 1 tl pizzamauste

Sekoita jauhot, kuivahiiva, pizzamauste ja suola keskenään keskikokoisessa kulhossa. Lisää joukkoon +42 asteinen vesi ja ruokaöljy. Vaivaa taikinaan hyvä sitko. Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Nostata taikina kelmun alla lämpöisessä paikassa 30 minuutin ajan.

Laita uuni lämpenemään 275 asteeseen. Pyöritä taikinasta viisi palloa ja kaulitse ne jauhotuksen kera 1-2 cm paksuisiksi. Nostata pellillä leivinpaperin päällä 10 minuuttia. Paista leivät uunin ylätasolla 5-8 minuutin ajan. Pitat muodostavat noustessaan taskun, joten älä pistele niitä haarukalla tai avaa uunia paiston aikana.

TZATZIKI

Ainekset

  • 150 g kurkku
  • 200 g kreikkalainen jogurtti
  • ½ tl suola
  • 1 tl valkosipulijauhe
  • mustapippuria myllystä

Raasta kurkku ja laita se siivilään. Anna ylimääräisen nesteen valua pois. Yhdistä kaikki ainekset ja anna tzatzikin maustua noin 30 minuuttia jääkaapissa.


Ei kommentteja

Kiitos kommentista! Thank you for commenting. :)