Pätkis-juustokakku peilikiilteellä

keskiviikko 28. kesäkuuta 2017
Hyydykekakut sopivat jälkiruoaksi kesän ruokapöytään tai juhliin vuoden ympäri. Näissä kakuissa on lukemattomasti eri vaihtoehtoja täytemassoihin ja keksipohjiin. Digestive-keksit ja erilaiset täytekeksit esim. Domino tai Oreo sopivat hyvin pohjien valmistukseen. Pohjan voi tehdä myös levykakkupohjasta tai kaurakekseistä. Keksejä käytettäessä pohjaksi, keksimuru sidotaan sulalla voilla tai margariinilla ja kovetetaan kylmässä.

Marjat ja hedelmät sopivat hyydykekakkuihin mainiosti täytevaihtoehdoiksi. Hyydytettävissä kakuissa tärkeää on liivatteen ja massan suhdanne, että kakku pysyy muodossaan.
Koristeet viimeistelevät kakun ulkonäön. Koristelussa kannattaa huomioida kakun maku. Varsinkin kesäisin kauppojen tuorehyllyt ovat täynnä marjoja ja hedelmiä, joista voit loihtia erilaisia koristeita kakkujen päälle. Temperoidut suklaakoristeet puolestaan ovat näyttäviä ja uniikkeja ja sopivat monen kakun koristeluun.

Hyydykekakkuihin voit valmistaa myös kiilteen kakun pinnalle tuomaan ulkonäköä. Perinteisesti kiille tehdään esim. marjamehun ja liivatteen seoksesta ja kaadetaan hyytyneen kakun päälle, kun kakku on vielä vuoassa. Uusi mirror glaze -kuorrute on tullut leivontakansan tutuksi viime vuosina. Kuorrute on nimensä mukaisesti peilikirkas ja näyttävä. Kuorrutteen valmistamisessa ja kakun kuorruttamisessa on omat niksinsä, jotka avaan seuraavassa Pätkis-juustokakun reseptissä.


PÄTKIS-JUUSTOKAKKU PEILIKIILTEELLÄ | 8-10 palaa

Pohja

  • 100 g Oreo-keksejä minttutäytteellä
  • 40 g leivontamargariini tai voi

Täyte

  • 5 dl vispikerma
  • 2 rkl sokeri
  • 2-3 tl vaniljasokeri
  • 250 g maitorahka
  • 200 g tuorejuusto (maustamaton)
  • 50 g tumma suklaa
  • 145 g Pätkis karkkeja
  • 4 kpl liivatelehti

Peilikiille

  • 7 kpl liivatelehti
  • 1,75 dl sokeri
  • 140 g glukoosisiirappi
  • 0,75 dl vesi
  • 3 rkl leivontakaakaojauhe
  • 0,5 dl vispikerma
  • 150 g tumma suklaa

Koristeluun

  • tuoreita mansikoita
  • minttusuklaapalloja

Murskaa Oreo-keksit ja sulata margariini tai voi. Yhdistä pohjan ainekset keskenään. Pingota leivinpaperi 17-18 cm:n irtopohjavuoan pohjalle ja painele keksiseos leivinpaperin päälle.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutiksi.

Kaada keskikokoiseen kulhoon 4 dl vispikermaa ja sokerit. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Lisää joukkoon rahka ja tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada pinnoitettuun kattilaan 1 dl vispikermaa ja Pätkis karkit. Kuumenna seosta hitaasti lämmittäen n. 60 asteiseksi ja kaada se muun täytteen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Sulata myös tumma suklaa ja lisää muiden joukkoon nopeasti sekoittaen.

Sulata liotetut liivatelehdet mukissa mikrossa. Ota juustokakkumassaa 2 rkl ja sekoita kuuma liivateneste ja 2 rkl massaa sekaisin. Kaada seos loppuun juustokakkumassaan ja sekoita tasaiseksi. Kaada täyte keksipohjan päälle ja anna kakun hyytyä yön yli jääkaapissa.

Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja laita pakastimeen tunniksi. Valmista sillä aikaa kiille. Laita liivatelehdet turpoamaan kylmään veteen. Laita vesi, sokeri ja glukoosisiirappi kattilaan ja kuumenna, kunnes seos kiehahtaa. Ota kattila pois levyltä ja lisää kaakaojauhe hyvin sekoitellen. Lisää joukkoon pilkotut suklaat ja sekoita kunnes suklaa on sulanut. Lisää lopuksi kerma. Sulata liivatelehdet ja lisää joukkoon.

Vatkaa seosta sauvasekoittimella, kunnes se on sileää ja kiiltävää. Pidä sauvasekoitin koko ajan pinnan alla, jottet vatkaa ilmakuplia joukkoon. Siivilöi seos tarvittaessa tiheän siivilän läpi, jotta saat ilmakuplat pois. Laita kelmun pala aivan kuorrutteen pintaan kiinni jäähtymisen ajaksi, jotta pintaan ei tule kuorta. Voit kuorruttaa kakun, kun kuorrute on noin 35-37 asteen lämpöistä. Kuorrute jähmettyy jäisen kakun päälle saman tien. Käytä kuorruttaessasi ritilää ja leivinpaperia kakun alla. Koristele kakku tuoreilla mansikoilla ja suklaakarkeilla.

Mirror glaze reseptiin apua haettu täältä.

Ei kommentteja

Kiitos kommentista! Thank you for commenting. :)